Vale Road upgrade at Perthville

The NSW Government is planning a $3 million upgrade of Vale Road, Perthville, to provide a stronger and longer lasting road, improve safety for road users and reduce future maintenance costs.

Vale Road, north of Perthville
Vale Road, north of Perthville

Updates and announcements

The upgrade project on the Vale Road at Perthville is now complete.

The work involved resurfacing and strengthening 1.7 kilometres of road from the railway crossing in Perthville to 750 metres east of Hen and Chicken Lane.

The work has significantly improved the road which was narrow, rough and required upgrading to improve safety for road users and reduce future maintenance costs.

The road upgrade seeks to balance improving safety and road conditions with maintaining the surrounding landscape. Three trees were removed within the tunnel of elm trees to enable road widening and a further three trees were removed outside the tunnel.

The project cost was estimated at $3 million, with the final project cost totalling $3.1 million due to additional drainage work required and the additional cost of completing some of the road work at night to reduce disruptions to traffic.

We thank motorists for their patience during this important road upgrade workand the community for providing feedback regarding the design of the project.

Background

Vale Road north of Perthville is rough, narrow and in need of an upgrade.

The proposed upgrade includes resurfacing and strengthening 1.7 kilometres of road from the railway crossing in Perthville to 750 metres east of Hen and Chicken Lane.

The project area includes the elm trees which form a tunnel effect on approach to Perthville.

We understand the significance of the elm trees within the community and the project seeks to balance improving safety and road conditions with maintaining the surrounding landscape.

The proposed upgrade has been designed to avoid impacts to the tunnel of elm trees but three trees will need to be removed within the tunnel to enable the road widening. A further three trees are proposed to be removed outside of the tunnel.

The proposed design, which avoids significant impact to the tunnel of elm trees and to parking in Perthville, was placed on public display at a number of locations in October 2017 and was supported by the majority of community members and stakeholders.

The REF for the project proposal was placed on public display in February 2018. The REF found that the proposal would not significantly affect the environment or the community with the implementation of identified mitigation measures. Four submissions were received from the community. The project design has not been altered by the submissions received.

View or download the submission report.

Project benefits

  • Longer lasting, smoother and stronger road
  • Improved safety for road users by providing wider travel lanes and sealed road shoulders
  • Improved drainage and reduced maintenance costs.
Share this page: